Explicația etichetei UE pentru anvelope

Începând cu luna mai 2021, se aplică Reglementarea (UE) 2020/740, care modifică modul de etichetare a anvelopelor. Aflaţi mai multe despre semnificaţia etichetei anvelopelor şi despre noutăţile privind clasa energetică a anvelopelor.

Vizualizarea informațiilor de pe eticheta pentru anvelope

Sava a colaborat îndeaproape cu Instituţiile Europene în legătură cu eticheta actualizată a anvelopelor pentru a promova inovarea în industrie şi pentru a ajuta consumatorii să ia decizii mai informate cu privire la anvelope. Considerăm că noua etichetă UE pentru anvelope va permite consumatorilor să obţină informaţii mai relevante şi comparabile cu privire la parametrii anvelopelor şi îi va îndemna pe utilizatorii finali să facă o alegere informată atunci când achiziţionează anvelope noi. Noua etichetă UE pentru anvelope oferă, de asemenea, informaţii mai detaliate disponibile online, ajutându-i pe consumatori şi profesionişti să facă alegerea potrivită. Am pregătit o explicaţie mai detaliată privind eticheta anvelopelor în următoarele secţiuni.

Etichetele UE pentru anvelope şi clasele de eficienţă au un design nou şi prezintă mici schimbări datorită unui nou format de scară. Eticheta standard anterioară afişa clase de anvelope doar în funcţie de rezistenţa la rulare, aderenţa pe carosabil ud şi nivelul de zgomot exterior la rulare. Noua etichetă UE pentru anvelope conţine informaţii suplimentare privind performanţele anvelopelor în condiţii de zăpadă şi gheaţă. Scara claselor de etichete pentru aderenţa pe carosabil ud şi rezistenţa la rulare are acum 5 în loc de 7 clase, desemnate cu litere de la A la E.

5 clase de la E (cel mai puțin eficient) la A (cel mai eficient)

Efectul poate varia în funcție de vehicul și de condițiile de conducere, dar diferența dintre o clasă E și o clasă A pentru un set complet de anvelope ar putea reduce consumul de combustibil cu până la 7,5 %* și chiar mai mult în cazul camioanelor. Economiile de combustibil și siguranța rutieră depind în mare măsură de comportamentul șoferilor, iar conducerea ecologică poate reduce semnificativ consumul de combustibil.

Notă: economia de combustibil și siguranța rutieră depind în mare măsură de comportamentul șoferilor, iar conducerea ecologică poate reduce semnificativ consumul de combustibil.

5 clase de la E (cea mai mare distanță de frânare) la A (cea mai scurtă distanță de frânare)

Efectul poate varia în funcție de vehicul și de condițiile de conducere, dar în cazul frânării complete, diferența dintre o clasă E și o clasă A pentru un set de patru anvelope identice ar putea fi cu până la 30% mai scurtă distanța de frânare (de exemplu, pentru o mașină tipică care conduce la o viteză de 80 km/h, aceasta ar putea fi o distanță de frânare cu până la 18 m mai scurtă)*. Distanțele de oprire trebuie întotdeauna respectate.

În plus față de valoarea de zgomot în decibeli dB(A), o literă (de la A la C) afișează dacă performanța zgomotului extern de rulare a anvelopei este peste valoarea limită obligatorie a United Nation Reg 117.

(Clasa C = anvelopă mai zgomotoasă), zgomotul anvelopei este mai mare decât limita UN

(Clasa B = anvelopă medie) sau cu mai mult de 3 dB sub valoarea limită

(Clasa A = anvelopă cu zgomot redus).

NB: Zgomotul exterior de rulare a anvelopei nu este în întregime corelat cu zgomotul interior al vehiculului.