Сезонни гуми

Закупуване на зимни гуми

В някои европейски страни шофьорите са задължени по закон да използват специален комплект зимни гуми през по-студените месеци.

Въпреки това, дори това да не се отнася за мястото, на което живеете, използването на гуми, предназначени за студено време, може да предложи подобрения в представянето, с подобрено сцепление и контрол върху лед и сняг.

По-безопасно шофиране при ниски температури: Когато живакът падне под 7° C, техническите показатели на зимната гума всъщност се подобряват. Зимните гуми Sava имат специален състав, съдържащ високи нива на кварцова смес, която дава добро сцепление, спиране и управление при зимни условия, в сравнение с летните или всесезонните гуми.

Добро сцепление на лед и сняг: Широките блокчета на протектора и допълнителните грайфери – малки прорези в блокчетата на протектора – подобряват сцеплението на студени и замразени пътища, като в същото време позволяват на гумата бързо да изхвърля снега. Някои зимни гуми дори разполагат с шипове за добро сцепление и при най-лошите зимни условия.

Спазвайте закона

Някои европейски държави изискват шофьорите да монтират зимни гуми след определена дата в годината. Други ограничения могат да се прилагат за гуми с шипове, които може да не са разрешени в някои области, или които трябва да бъдат свалени през пролетта. Проверете законодателството във вашата държава преди да направите покупка.

Направете проучване

Законодателството на ЕС изисква от всички гуми да показват информация за техните технически показатели по определени критерии – представянето през зимата не е един от тях. Най-добрите ви източници на информация относно представянето през зимата на различни модели гуми ще бъдат вашия местен дилър на гуми или от изпитвания, проведени от независими групи.

Купете пълен комплект

Не се изкушавайте да монтирате смес от летни и зимни гуми, тъй като това ще се отрази неблагоприятно на поведението на автомобила, особено при използване на гуми, които имат различни характеристики и шарки на протектора. Смесването на зимни и летни гуми може да направи хлъзгавите условия дори още по-опасни, поради разликите в сцеплението с пътната настилка.

Съхранявайте правилно гумите, когато не са в употреба

Зимните гуми трябва да се съхраняват в специални торби по време на летните месеци, като винаги се поставят на техните страни, а не със страната на протектора надолу. Правилната грижа ще удължи експлоатационния срок на зимните ви гуми. Вашият дилър може да ви даде съвети относно възможностите за съхранение, ако не разполагате с достатъчно пространство в дома ви или на работа.

Проверявайте гумите си редовно

Проверявайте зимните си гуми на редовни интервали за правилно налягане и подходяща дълбочина на протектора. Когато зимните гуми са задължителни по закон, има изискване за минимална дълбочина на протектора. В Sava съветваме зимните гуми да имат минимална дълбочина на грайфера от 4 мм (законовият минимум за летни гуми в ЕС е 1,6 мм).

Никога не избирайте скоростта пред безопасността

Гумите, проектирани за зимни условия, може да имат по-нисък скоростен индекс от летните гуми. Никога не трябва да се превишава препоръчания скоростен индекс за зимни гуми.