Сезонни гуми

Mount summer tires

Монтирайте вашите летни гуми

Монтирайте вашите летни гуми: Ако използвате зимни гуми по време на зимните месеци, не забравяйте да ги смените с вашия летен комплект, след като средните температурите да се покачат над 10 °C. Летните гуми ще предлагат по-добри технически показатели на сухи пътища. Не забравяйте да съхранявате вашите зимни гуми: използвайте подходящи чували за съхранение, поставени на техните страни. Посъветвайте се с Вашия дилър на гуми за повече информация относно възможностите за съхранение извън сезона.

Check your pressure

Проверявайте налягането

Проверявайте налягането: Гумите ще спадат по-бързо при по-топло време, така че е още по-важно редовно да проверявате налягането през лятото. Недобре напомпаните гуми ще генерират повече топлина по време на шофиране, повишавайки съпротивлението при търкаляне на гумата за сметка на икономията на гориво.

Check your pressure

Проверете нивата на течностите

Проверете нивата на течностите Това е от съществено значение, за да се уверите, че нивата на маслото, охлаждащата течност, спирачната течност и течността за чистачките са в съответствие с препоръките на производителя на превозното средство. Ако желаете, можете да използвате по-гъсто моторно масло с добавки в по-топло време, тъй като то ще бъде по-малко повлияно от топлината.

Check your battery health

Проверете състоянието на вашия акумулатор

Проверете състоянието на вашия акумулатор: По-топлото време може да означава допълнително натоварване за вашия акумулатор. По-старите акумулатори могат да бъдат поставени под голямо натоварване през лятото. Вие може да искате да изпитате акумулатора си, за да проверите дали той се нуждае от смяна или презареждане.

Be ready for rough weather

Бъдете подготвени за лошо време

Летният сезон все пак може да означава променливо време. От проливни дъждове, силни ветрове и мъгла до екстремни метеорологични събития, като бури и урагани, по-топлите месеци носят специфични климатични предизвикателства. Уменията за шофиране, като това да знаете как да се справите в случай на поднасяне на автомобила, както и как да коригирате ъгъла на волана при опасни ветрове, са важни.

Change your tires

Сменете гумите си

На шофьорите, които живеят в страни със силен снеговалеж или с постоянни температури под 7 °C през зимата, се препоръчва да използват комплект от специални зимни гуми.

За тези, които живеят и шофират в райони, където пътищата често се заледяват, гумите с шипове може да бъдат добра алтернатива. Макар и не разрешени навсякъде от закона, гумите с шипове или шипованите гуми могат да направят възможно шофирането при тежки зимни условия. Помнете, че те трябва да бъдат сваляни през пролетта, за да предпазят пътя от повреждане.

Change your oil

Сменете маслото

Използването на специално зимно масло ще улесни запалването на вашия автомобил в мразовитите сутрини. Помислете за смяна на маслото си с масло с по-лек състав преди живачния стълб да падне, особено ако сте използвали по-гъсто масло по време на летните месеци.

Check your essential equipment

Проверете основното оборудване

Проверете основното оборудване: Спирачките, радиатора и размразителя за стъклата на вашият автомобил трябва да работят перфектно за оптимален комфорт и увереност при студено време.

Също така е важно да следите антифриза и течността за чистачки. Охладителната система в радиатора трябва да съдържа съотношение вода и антифриз в съотношение 50/50. Ако не сте сигурни, проверете го в местния сервиз или използвайте комплект за изпитване в домашни условия. Същевременно се уверете, че използвате течност за чистачки, подходяща за студени условия, и помислете за смяна на чистачките, ако те показват признаци на износване.

Rinse of road salt

Измийте офроуд солта

Измийте офроуд солта: Солта и пясъкът, използвани за поддържане на пътищата при зимни условия, могат лесно да предизвикат корозия по вашия автомобил. Ако сте шофирали по пътища, обработени по този начин, важно е редовно да измивате каросерията на вашия автомобил от солта и химикалите.

Slow down

Намалете скоростта

Намалете скоростта: Намалете скоростта си при зимни условия и си осигурете повече време за всяко пътуване. Увеличете на разстоянието между вашия автомобил и този пред вас. Отделете време, за да овладеете шофьорски умения, като поведение при поднасяне и управление на вашия автомобил върху лед.