Опознайте вашата гума

Производство на гуми – етапите

Компонентите на гумата се сглобяват в машина за изграждане на гуми, за да се получи „зелена“ гума

Каучукова смес

Каучуковата смес на вашите гуми може да включва до 30 различни съставки с различни пропорции, които влияят на техническите характеристики на гумите. По време на процеса на смесване, каучуци, пълнители и други съществени съставки се смесват заедно, за да създадат черна, лепкава смес, която след това е готова да бъде валцована.

Компонентите на гумата се сглобяват в машина за изграждане на гуми, за да се получи „зелена“ гума

Смесване на компоненти

Охладената каучукова смес се нарязва на ленти от специална машина. Тези ленти ще оформят основната структура на гумата. Други части на гумата също се подготвят по време на процеса на валцуване, някои от които биват покрити в различен вид каучук.

Компонентите на гумата се сглобяват в машина за изграждане на гуми, за да се получи „зелена“ гума

Ширина на гумата

По време на етапа на изграждане гумата се изработва отвътре навън, като със съставните ѝ части - текстилни елементи, бордове, стоманени пояси, усилваща корда, протектор и други части - се поставят в машина за изграждане на гумите, която гарантира, че всяка част е на правилното място. Крайният резултат, известен като „невулканизирана гума“, изглежда отблизо като крайния продукт.

Компонентите на гумата се сглобяват в машина за изграждане на гуми, за да се получи „зелена“ гума

Вулканизация

Невулканизираната гума се „вулканизира“ в машина за вулканизиране. Машината използва горещи форми, за да пресова съставните части заедно. Окончателната форма на гумата се дава по време на етапа на вулканизиране и е щампована с нейната шарка на протектора и маркировка на страничната стена.

Компонентите на гумата се сглобяват в машина за изграждане на гуми, за да се получи „зелена“ гума

Проверка

Всички гуми Sava се проверяват внимателно преди да са готови за изпращане до дилърите. Процесът на проверка включва визуални проверки от обучени експерти, както и механични изпитвания, които откриват дори и най-малката неизправност или потенциална слабост. Избрани гуми преминават през рентгенови проверки, които улавят и най-малкия вътрешен проблем. Други гуми се избират на случаен принцип от всяка партида и се срязват и отварят от инженери по контрол на качеството, за да се гарантира, че тяхната конструкция отговаря на нашите високи стандарти.

Части на гумата

Усилваща корда: Вътрешният „скелет“ на вашата гума се състои от слоеве от текстилен материал, известни като слоеве усилваща корда, които са направени от покрита с каучук текстилна тъкан. Конструкцията със слоеве позволява гумите да бъдат гъвкави, но предотвратява разтягането. Голяма част от силата на гумата идва от здрав слой, наречен „слой на каркаса“ – до вътрешния слой на гумата.

Бордове: Бордовете образуват херметично затваряне между вашата гума и джантата на колелото. Те са направени от стомана с висока якост и са покрити с каучук.

Пояс: Якостта на вашата гума е подсилена от стоманени пояси - тъкани листове от стоманени жици, покрити с каучук, които придават здравина. Някои гуми се отличават с добавянето на корда Kevlar към поясите за допълнителна здравина, по-дълъг живот и устойчивост на увреждане.

Странична стена: Частта от вашата гума между борда и протектора. Страничната страна на вашата гума е направена от дебел каучук, който повишава страничната стабилност на гумата. На всички стени на гумите също има отпечатана важна информация за гумата, включително размера, експлоатационните характеристики и препоръчителното налягане.

Рамо: Скосеният край, където протекторът се съединява със страничната стена, е известен като рамо на гумата. Дизайнът на рамото е важен фактор при представянето на гумата в завои.

Протектор: Широката област от по-мек каучук, който е в контакт с пътя и осигурява на гумата сцепление и демпфиране. Формата на протектора и каучуковата смес, използвана в изграждането ѝ, са два от най-важните фактори при определяне на това как се представя всяка гума.

Канали и грайфери: Дълбоките канали между блоковете на протектора играят ключова роля, като позволяват на гумата да изхвърля вода, кал и сняг. Малки разрези в блоковете на протектора, известни като грайфери, са предназначени за допълнително сцепление. Шарките на каналите и грайферите са особено важни за гуми, предназначени за тежки условия, например зимни гуми.

Ребро: Твърдата линия, преминаваща към средата на гумата, се нарича ребро. Нейната задача е да осигури с допълнително подсилване на гумата.