Denmark DK
Skift land

Sommer- og vinterdæk

Køb af vinterdæk

I nogle europæiske lande kræver loven, at bilister bruger vinterdæk i de koldere måneder.

Men selv hvis dette ikke er tilfældet hvor du bor, kan brug af dæk, der er designet til koldt vejr, tilbyde bedre ydelse i form af bedre vejgreb og kontrol på is og i sne.

Sikker kørsel ved lave temperaturer: Når temperaturen falder til under 7°C, forbedres et vinterdæks ydelse rent faktisk. Sava-vinterdæk er lavet af en speciel blanding med højt indhold af silika, hvilket giver forbedret vejgreb, bremsning og kontrol under vinterforhold sammenlignet med sommer- eller helårsdæk.

Godt vejgreb på is og i sne: Brede slidbaneblokke og ekstra lameller – små snit i slidbaneblokkene – giver bedre vejgreb på kolde og isglatte veje, samtidig med at de gør, at dækket kan lede sneen væk hurtigt. Nogle vinterdæk har endda pigge for at give pålideligt vejgreb under de værste vinterforhold.

Overhold loven

I nogle europæiske lande er det lovpligtigt at køre med vinterdæk efter en bestemt dato på året. Der kan også findes restriktioner for pigdæk, som muligvis ikke er tilladt i visse områder eller skal tages af til foråret. Kontrollér lovgivningen i det land, du bor i, inden du køber dæk.

Undersøg selv tingene

EU-lovgivningen kræver, at alle dæk skal være påtrykt information om deres ydelseskarakteristika under visse kriterier, men vinterkørsel er ikke et af disse kriterier. Dine bedste informationskilder i forhold til forskellige dækmodellers egenskaber ved vinterkørsel er din lokale dækforhandler eller de test, der udføres af uafhængige testinstanser.

Køb et komplet sæt

Lad dig ikke friste af at blande sommer- og vinterdæk, da det vil have en negativ indvirkning på styreegenskaberne, især hvis dækkene har forskellige ydelseskarakteristika og slidbanemønstre. Hvis du blander sommer- og vinterdæk, kan glatte vejbaner udgøre en endnu større risiko på grund af forskellene i dækkenes vejgreb.

Opbevar dine dæk korrekt, når de ikke er i brug

Vinterdæk bør opbevares i særlige poser i sommerhalvåret og skal altid lægges på siden, så de ikke står med slidbanesiden nedad. Korrekt pleje forlænger dine vinterdæks levetid. Din forhandler kan rådgive dig om opbevaringsmuligheder, hvis du ikke har plads derhjemme eller på din arbejdsplads.

Kontroller dine dæk regelmæssigt

Kontroller dine vinterdæk regelmæssigt for korrekt dæktryk og tilstrækkelig mønsterdybde. Hvis lovgivningen kræver brug af vinterdæk, findes der også et minimumkrav til mønsterdybden. Hos Sava anbefaler vi, at vinterdæk har en mønsterdybde på mindst 4 mm (for sommerdæk er minimumkravet i EU 1,6 mm).

Vælg aldrig hastighed over sikkerhed

Dæk designet til vinterforhold kan have en lavere hastighedskode end sommerdæk. Du må aldrig overskride din bils anbefalede hastighedskode for vinterdæk.