Denmark DK
Skift land

Forstå dit dæk

Dækfremstilling – processen

Dækkomponenter samles i en dækproduktionsmaskine for at lave et 'grønt' dæk

Gummiblanding

Dit dæks gummiblanding kan indeholde op til 30 forskellige ingredienser i forskellige blandingsforhold, som påvirker dækkets ydelseskarakteristika. Ved blandingsprocessen blandes gummi, fyldstoffer og andre vigtige ingredienser sammen til en klistret, sort masse, som er klar til valsning.

Dækkomponenter samles i en dækproduktionsmaskine for at lave et 'grønt' dæk

Valsning

Den nedkølede gummiblanding skæres i strimler på en særlig valse. Disse strimler danner dækkets grundstruktur. Andre dele af dækket klargøres også under valsningsprocessen, og nogle af dem beklædes med en anden type gummi.

Dækkomponenter samles i en dækproduktionsmaskine for at lave et 'grønt' dæk

Dækbredde

På konstruktionsstadiet sættes dækket sammen indefra og ud ved at bestanddelene – tekstilelementer, vulster, stålbælter, tråd, slidbane og andre komponenter – placeres i en dækkonstruktionsmaskine, der sikrer, at alle dele sidder korrekt. Slutresultatet, der kaldes et grønt dæk, ligner det færdige produkt.

Dækkomponenter samles i en dækproduktionsmaskine for at lave et 'grønt' dæk

Vulkanisering

Det grønne dæk 'hærdes' i en vulkaniseringsmaskine. Denne maskine anvender en varm formpresse til at trykke dækkets bestanddele sammen. Dækket får sin endelige form under vulkaniseringsprocessen og får indtrykt slidbanemønstre og information på siden.

Dækkomponenter samles i en dækproduktionsmaskine for at lave et 'grønt' dæk

Inspektion

Alle Sava-dæk inspiceres grundigt, før de er klar til at blive sendt ud til forhandlerne. Inspektionsprocessen indebærer visuelle eftersyn udført af uddannede eksperter samt mekaniske test, som kan identificere selv den mindste fejl eller mulige svaghed. Et udvalg af dæk underkastes en røntgenfotografering, der finder selv de mindste indre problemer. Andre dæk vælges tilfældigt fra partiet og skæres op af kontrolteknikere for at sikre, at de er konstrueret i henhold til vores høje standarder.

Dækkets dele

Tråd: Det indvendige 'skelet' i dit dæk består af flere lag, der kaldes tråde og består af et gummibelagt tekstilmateriale. Trådkonstruktionen gør dæk fleksible, uden at de kan strække sig. En stor del af dækkets styrke skyldes et robust trådlag – kaldet 'karkassetråd' – som ligger uden på dækkets mellemlag.

Vulster: Vulster skaber en lufttæt forsegling mellem dæk og fælg. De består af kraftigt flettet stål, som er beklædt med gummi.

Bælte: Dækket forstærkes med stålbælter – flettet stålwire, som er beklædt med gummi – som tilfører stivhed. Nogle dæk indeholder desuden kevlartråd, som giver ekstra styrke, længere dæklevetid og større modstandsdygtighed over for skader.

Siden af dækket: Den del af dækket, der ligger mellem vulst og slidbane. Dækkets side består af tyk gummi, som øger dækkets tværgående stabilitet. På alle sider er der desuden stemplet vigtige oplysninger om dækket, herunder størrelse, ydelseskarakteristika og anbefalet dæktryk.

Skulder: Den facetterede kant, hvor slidbanen og dækkets side mødes, kaldes også for skulderen. Skulderens udformning har stor betydning for et dæks ydelse i sving.

Slidbane: Det brede område med blødt gummi, som er i kontakt med vejbanen og sikrer dækkets vejgreb og komfort. Udformningen af slidbanemønstre og den gummiblanding, der anvendes til disse, er to af de faktorer, der har størst betydning for et dæks egenskaber.

Riller og lameller: De dybe riller mellem slidbaneblokkene er vigtige for, at dit dæk kan lede vand, mudder og sne væk. Små snit i slidbaneblokkene, kaldet lameller, er designet til at give ekstra vejgreb. Rille- og snitmønstre er især vigtige på dæk, som er designet til krævende forhold, f.eks. vinterdæk.

Ribbe: Den ubrudte linje, der går gennem midten af dækket, kaldes for en ribbe. Den har til formål at give dækket ekstra forstærkning.