Croatia HR
Promijeni zemlju

Sezonske gume

Kupnja zimskih guma

U nekim europskim zemljama vozači su zakonski obvezani koristiti komplet namjenskih zimskih guma tijekom hladnijih mjeseci.

Međutim, čak i ako to nije slučaj na području gdje vi živite, uporaba guma namijenjenih za hladne vremenske uvjete može ponuditi prednosti izdržljivosti, s poboljšanom vučom i kontrolom na ledu i snijegu.

Sigurnija vožnja na niskim temperaturama: Kada se živa spusti ispod 7 °C izdržljivost zimske gume se poboljšava. Zimske gume Sava imaju posebnu smjesu koja sadrži visoke razine silicija, dajući poboljšanu vuču, kočenje i kontrolu u zimskim uvjetima u usporedi s ljetnim gumama i gumama za sva godišnja doba.

Dobro prianjanje na snijegu i ledu: Široki blokovi profila i dodatni urezi – prorezi u blokovima profila – poboljšavaju vuču na hladnim i zamrznutim cestama, istovremeno omogućavajući gumi da brzo rasprši snijeg. Neke zimske gume imaju i čavliće za bolje prianjanje u najgorim zimskim uvjetima.

Pridržavajte se zakona

Neke europske zemlje zahtijevaju od vozača da od određenog datuma u godini montiraju zimske gume. Druga ograničenja mogla bi se primjenjivati na gume s čavlićima koje možda nisu dozvoljene u nekim područjima ili moraju biti uklonjene na proljeće. Provjerite zakone u svojoj zemlji prije kupnje.

Istražite

Zakoni EU zahtijevaju da sve gume prikazuju informacije o svojstvima izdržljivosti prema određenim kriterijima – međutim izdržljivost u zimskim uvjetima nije jedan od njih. Vaš najbolji izvor informacija o izdržljivosti različitih modela guma u zimskim uvjetima je vaš lokalni prodavač guma ili ispitivanja koja su izvršile neovisne grupe.

Kupite cijeli komplet

Nemojte pokušavati montirati kombinaciju ljetnih i zimskih guma jer će to štetno utjecati na upravljivost, posebno s gumama koje imaju različita svojstva izdržljivosti i uzorke profila. Kombiniranje zimskih i ljetnih guma može skliske uvjete na cesti učiniti još opasnijima zbog razlike u načinu na koje gume prianjanju na cestu.

Pravilno skladištite kada nisu u upotrebi

Zimske gume treba skladištiti u posebnim vrećama tijekom ljetnih mjeseci i uvijek ih slagati bočno, a ne stranom profila prema dolje. Pravilna njega produžit će vijek trajanja zimskih gumama. Vaš prodavač može vas savjetovati o mogućnostima skladištenja ako nemate mjesta kod kuće ili na poslu.

Redovito kontrolirajte gume

Redovito provjeravajte ispravan tlak i odgovarajuću dubinu profila na zimskim gumama. Na područjima gdje su zimske gume zakonski obvezne, postoji zakonski minimum dubine profila. U tvrtki Sava preporučujemo da zimske gume imaju minimalnu dubinu profila od 4 mm (za ljetne gume zakonski minimum u EU je 1,6 mm).

Nikada ne birajte brzinu umjesto sigurnosti

Gume dizajnirane za zimske uvjete imaju niži indeks brzine od ljetnih guma. Nikada ne biste trebali prekoračiti preporučeni indeks brzine vozila za zimske gume.