Croatia HR
Promijeni zemlju

Sezonske gume

Mount summer tires

Montirajte ljetne gume

Montirajte ljetne gume: Koristite li zimske gume tijekom zimskih mjeseci, ne zaboravite ih zamijeniti ljetnim kompletom kada prosječna temperatura naraste iznad 10 °C. Ljetne gume nude bolju izdržljivost na suhim cestama. Ne zaboravite pohranite svoje zimske gume: koristite odgovarajuće vreće za pohranu, postavite ih na bok. Od prodavača guma zatražite više informacija o opcijama skladištenja van sezone.

Check your pressure

Provjerite tlak

Provjerite tlak: Gume će se ispuhati brže u toplijim vremenskim uvjetima, pa je još važnije redovito kontrolirati tlak tijekom ljeta. Premalo napuhane gume stvarat će više topline tijekom vožnje, podižući otpor kotrljanju gume nauštrb uštedi goriva.

Check your pressure

Provjerite razinu tekućine

Provjerite razinu tekućine: Važno je provjeriti jesu li razine ulja, rashladnog sredstva, tekućine za pranje i tekućine za kočnice na razinama koje su sukladne s preporukama proizvođača vozila. Možda biste htjeti koristiti gušće motorno ulje za toplijeg vremena jer će vrućina manje utjecati na njega.

Check your battery health

Provjerite stanje akumulatora

Provjerite stanje akumulatora: Toplije vrijeme može dodatno opteretiti akumulator. Stariji akumulatori mogu biti posebno opterećeni tijekom ljeta. Možda ćete htjeti provjeriti svoj akumulator kako biste vidjeli treba li ga zamijeniti ili napuniti.

Be ready for rough weather

Budite spremni za ružno vrijeme

Ljetna sezona može svejedno značiti promjenljivo vrijeme. Od obilne kiše, jakog vjetra i magle do ekstremnih vremenskih uvjeta poput oluja i uragana, topliji mjeseci nose svoj set klimatskih izazova. Važne su vozačke vještine kao što je znati kako se ponašati pri proklizavanju i kako izvršiti ispravke upravljanja pri opasnom vjetru.

Change your tires

Promijenite gume

Vozačima koji žive u zemljama gdje zimi ima obilnog snijega ili su temperature redovito ispod 7°C, preporučuje se da koriste komplet namjenskih zimskih guma.

Za one koji žive i voze u područjima gdje se ceste često zalede, gume s čavlićima mogle bi biti opcija. Iako nisu zakonom dopuštene svugdje, gume s čavlićima ili šiljcima mogu omogućiti vožnju u ekstremnim zimskim uvjetima. Ne zaboravite da ih treba ukloniti u proljeće kako bi se spriječilo oštećenje ceste.

Change your oil

Promijenite ulje

Posebno ulje za zimske uvjete omogućit će lakše pokretanje automobila u hladna jutra. Uzmite u obzir promjenu ulja na laganiju smjesu prije pada žive, posebno ako ste tijekom ljetnih mjeseci koristili gušće ulje.

Check your essential equipment

Provjerite ključnu opremu

Provjerite ključnu opremu: Kočnice, grijač i odmrzivač vašega vozila trebali bi savršeno raditi za optimalnu udobnost i povjerenje na hladnoći.

Također je neophodno pratiti razinu antifriza i tekućine za brisanje stakla. Rashladni sustav u hladnjaku treba sadržavati omjer vode i antifriza od 50-50. Ako niste sigurni, provjerite u lokalnom autoservisu ili koristite jednostavan komplet za kućno ispitivanje. U međuvremenu, pobrinite se da koristite tekućinu za pranje stakla koja je pogodna za zimske uvjete i razmotrite zamjenu metlica brisača ako pokazuju znakove istrošenosti.

Rinse of road salt

Isperite sol za cestu

Isperite sol za cestu: Sol i pijesak koji se koristi za posipavanje ledenih cesta može brzo izazvati koroziju na vašem vozilu. Ako ste vozili na ovako tretiranim cestama, važno je da redovito isperete i operete karoseriju auta od soli i kemikalija.

Slow down

Usporite

Usporite: Smanjite brzinu u zimskim uvjetima i dajte si više vremena za svako putovanje. Povećajte udaljenost između svog vozila i onoga ispred sebe. Ostavite si vremena da naučite vozačke vještine poput savladavanja proklizavanja i kontroliranja vozila na ledu.