Croatia HR
Promijeni zemlju

Razumijevanje gume

Proizvodnja gume – stupnjevi

Dijelovi gume sastavljaju se u stroju za izradu gume kako bi se izradila

Gumena smjesa

Gumena smjesa vaše gume ima i do 30 zasebnih sastojaka s različitim omjerima utjecaja na svojstva izdržljivosti gume. Tijekom postupka miješanja, guma, punila i drugi ključni sastojci miješaju se zajedno radi stvaranja crne, ljepljive smjese koja je spremna za valjanje.

Dijelovi gume sastavljaju se u stroju za izradu gume kako bi se izradila

Valjanje

Ohlađena gumena mješavina reže se u trake u posebnoj tvornici. Te trake čine osnovnu strukturu gume. Drugi dijelovi gume također se pripremaju tijekom postupka valjanja i neki se oblažu različitom vrstom gume.

Dijelovi gume sastavljaju se u stroju za izradu gume kako bi se izradila

Izrada

Tijekom faze izrade guma se izrađuje iznutra prema van, dijelovi - tekstilni elementi, stope, čelično remenje, sloj, profil i ostali dijelovi - postavljaju se u stroj za izradu gume koji se brine da svaki dio bude na pravom mjestu. Krajnji rezultat je znan kao "zelena guma" i izgleda gotovo dovršeno.

Dijelovi gume sastavljaju se u stroju za izradu gume kako bi se izradila

Vulkanizacija

Zelena guma "vulkanizira" se u stroju za vulkanizaciju. Taj stroj ima kalup koji komprimira sastavne dijelove zajedno. Guma svoj završni oblik dobiva tijekom vulkanizacije kada se na gumu utiskuje uzorak profila i oznake na bočni zid.

Dijelovi gume sastavljaju se u stroju za izradu gume kako bi se izradila

Kontrola

Sve gume Sava temeljito se kontroliraju prije nego što su spremne za otpremu trgovcima. Postupak kontrole uključuje vizualne preglede educiranih stručnjaka kao i mehanička ispitivanja koji utvrđuju čak i najmanje greške ili potencijalne slabosti. Neke gume proći će rentgensku provjeru koja utvrđuje i najmanji unutarnji problem. Ostale gume bit će nasumično odabrane iz svake serije te će ih inženjeri za kontrolu kvalitete otvoriti kako bi se uvjerili da njihova izrada udovoljava našim visokim standardima.

Dijelovi gume

Sloj: Vanjski "kostur" gume sastoji se od slojeva tkanine koji su izrađeni od pletenih vlakana obloženih gumom. Izrada sloja omogućuje fleksibilnost gume, ali sprječava rastezanje. Većina snage gume dolazi iz čvrstog sloja - naziva "sloj kostura" - pored unutarnje obloge gume.

Stope: Stope tvore hermetičnu izolaciju između naplatka kotača i gume. Izrađene su od snažnog pletenog čelika i obložene gumom.

Pojas: Snaga gume pojačana je čeličnim pojasevima - pleteni listovi čelične žice, obloženi gumom, što dodaje krutost. Neke gume u pojasu imaju dodatak kevlar kabela radi dodatne snage, dužeg vijeka trajanja i otpornosti na oštećenja.

Bočni zid: Dio gume između stope i profila. Bočni zid gume izrađen je od guste gume koja poboljšava bočnu stabilnost gume. Svi bočni zidovi gume imaju utisnute ključne informacije o gumi, uključujući veličinu, svojstva izdržljivosti i preporučeni tlak zraka u gumi.

Rame: Ukošeni rub gdje se spajaju profil i bočni zid naziva se rame gume. Dizajne ramena važan je faktor u performansama gume u zavojima.

Profil: Široko područje mekše gume koje je u kontaktu s cestom i omogućuje gumi prianjanje i ublažavanje. Dizajn uzorka profila i gumena smjesa koja se korist u izradi gume dva su najvažnija faktora u određivanju ponašanja gume.

Utori i urezi: Duboki utori između blokova profila igraju ključnu ulogu u omogućavanju gumi da raspršuje vodu, blato i snijeg. Mali prorezi u blokovima profila znani kao urezi dizajnirani su za omogućavanje dodatnog prianjanja. Uzorci utora i ureza posebno su važni kod guma dizajniranih za teške uvjete, npr. zimske gume.

Rebro: Čvrsta linija koja ide po sredini gume naziva se rebro. Njezin je posao dodatno pojačati gumu.