Évszakos abroncsok

Téli gumiabroncsok vásárlása

Egyes európai országokban törvényi előírás téli abroncsgarnitúra használata a hidegebb hónapokban.

Azonban még akkor is, ha lakhelyén nem ez a helyzet, a hideg időjárásra tervezett abroncsok használata teljesítményelőnyt kínál a fokozott tapadással, valamint a jégen és hóban való irányíthatósággal.

Biztonságosabb vezetés alacsony hőmérsékleten: Amikor a hőmérő higanyszála 7 °C alá esik, a téli abroncsok egyre jobb teljesítményt nyújtanak. A Sava téli abroncsai magas szilikatartalmú különleges keverékből készülnek, amely a nyári és a négyévszakos abroncsokkal összehasonlítva téli útviszonyoknál javítja a tapadást, a fékezést és az irányíthatóságot.

Jó tapadás jégen és hóban: A széles futófelületi blokkok és a kiegészítő lamellák – apró bevágások a futófelületi blokkokon – javítják a tapadást a hideg és lefagyott utakon, valamint lehetővé teszik a hó gyors elvezetését. Egyes téli abroncsok szögeket is tartalmaznak a biztos tapadás érdekében a legzordabb téli útviszonyoknál.

A törvény betartása

Egyes európai országokban a vezetők kötelesek téli gumiabroncsot használni az év adott dátumai között. Megszorítások vonatkozhatnak a szöges gumiabroncsokra is, amelyek használatát bizonyos területeken nem engedik, illetve amelyeket tavasszal le kell cserélni. Vásárlás előtt tájékozódjon országának jogszabályairól.

Érdeklődjön

Az EU-jogszabályok előírják, hogy minden gumiabroncson legyenek feltüntetve adott kritériumok szerinti teljesítményjellemzők – a téli teljesítmény azonban nem tartozik e kritériumok közé. A különböző abroncstípusok téli teljesítménye kapcsán leginkább a helyi abroncskereskedőtől vagy a független csoportok által végrehajtott tesztekből tud tájékozódni.

Vegyen teljes garnitúrát

Ne próbálkozzon vegyesen nyári és téli gumiabroncsok egyszerre történő használatával, mivel ez a kezelhetőség rovására megy, különösen az eltérő teljesítményjellemzőkkel és futófelület-mintázattal rendelkező abroncsok esetében. A téli és nyári gumiabroncsok vegyes használata fokozza a csúszós utak által okozott veszélyt, mivel az eltérő abroncsok másként tapadnak az útfelületen.

Megfelelő tárolás használaton kívül

A téli gumiabroncsokat speciális tartóban kell tárolni a nyári hónapok alatt, továbbá célszerűbb fektetve tárolni őket, mintsem a futófelületre támasztva. Megfelelő gondozással megnövelheti a téli gumiabroncsok élettartamát. Ha otthonában vagy munkahelyén nincs erre elegendő hely, forduljon abroncskereskedőjéhez tárolási lehetőségekért.

Az abroncsok rendszeres ellenőrzése

Rendszeres időközönként ellenőrizze a téli abroncsok megfelelő nyomását és profilmélységét. Ahol a téli abroncsok használata törvényi előírás, a minimális profilmélységet kell alkalmazni. A Sava azt javasolja, hogy téli abroncsoknál a minimális profilmélység 4 mm legyen (nyári abroncsoknál az EU előírása 1,6 mm).

A biztonság fontosabb a sebességnél

A téli útviszonyokra tervezett abroncsok sebességindexe kisebb lehet a nyári abroncsokénál. Soha sem szabad túllépni a téli abroncsok sebességindexének megfelelő sebességet.