Netherlands NL
Land wijzigen

Seizoensbanden

Winterbanden kopen

In sommige Europese landen zijn bestuurders wettelijk verplicht in de koudere maanden een specifieke winterbandenset te gebruiken.

Zelfs als dit in uw regio niet geldt, biedt het gebruik van banden ontworpen voor koud weer mogelijk prestatievoordelen zoals meer tractie en controle op sneeuw en ijs.

Veiliger rijden bij lage temperaturen: Wanneer de temperatuur onder 7°C zakt, gaan de prestaties van winterbanden erop vooruit. Sava-winterbanden bevatten een speciale compound met een hoog silicagehalte. Ze bieden betere tractie, remprestaties en controle bij winterweer ten opzichte van zomer- of vierseizoenenbanden.

Goede grip op sneeuw en ijs: Brede profielblokken en extra lamellen – kleine groeven in de profielblokken – verbeteren de tractie op koude en bevroren wegen en vergemakkelijken de afvoer van sneeuw door de band. Sommige winterbanden hebben zelfs spikes voor uitstekende grip in de moeilijkste winteromstandigheden.

Neem de wetgeving in acht

In sommige Europese landen zijn bestuurders verplicht om na een bepaalde datum van het jaar winterbanden te plaatsen. Er gelden mogelijk andere beperkingen voor banden met spikes, die in bepaalde regio's niet zijn toegestaan of in de lente moeten worden weggehaald. Sla de wetgeving in uw land erop na alvorens banden te kopen.

Win inlichtingen in

Krachtens de EU-wetgeving moeten alle banden informatie over de prestatiekenmerken volgens bepaalde criteria weergeven. Winterprestaties horen daar echter niet bij. De beste informatiebron voor winterprestaties van verschillende bandenmodellen zijn uw lokale bandendealer of testen van de hand van onafhankelijke groepen.

Koop een volledige set

Neem niet het risico een mengeling van zomer- en winterbanden te monteren. Banden met verschillende prestatiekenmerken en loopvlakken hebben immers een negatieve invloed op de handling. Een mengeling van winter- en zomerbanden maakt gladde wegen mogelijk nog gevaarlijker vanwege de verschillende manieren waarop ze grip krijgen op het wegdek.

Sla ze correct op als u ze niet gebruikt

Winterbanden moeten tijdens de zomerbanden in speciale zakken worden opgeslagen. Leg ze steeds op hun zij in plaats van van met het profiel naar beneden gericht. Door er zorg voor te dragen, gaan uw winterbanden langer mee. Als u thuis of op het werk geen plaats hebt, kan uw dealer u opslagmogelijkheden aanbevelen.

Kijk banden regelmatig na

Kijk op vaste tijdstippen na of uw winterbanden de juiste bandenspanning en profieldiepte hebben. In regio's waar winterbanden wettelijk verplicht zijn, geldt een minimale profieldiepte. Sava beveelt voor winterbanden een minimale profieldiepte van 4 mm aan (voor zomerbanden bedraagt het wettelijke minimum in de EU 1,6 mm).

Hecht nooit meer belang aan snelheid dan aan veiligheid

Banden die voor winterweer werden ontwikkeld hebben mogelijk een lagere snelheidsindex dan zomerbanden. U mag de aanbevolen snelheidsindex van uw voertuig voor winterbanden nooit overschrijden.