Norway NO
Bytt land

Sesongdekk

Kjøp av vinterdekk

I enkelte europeiske land er sjåfører pålagt å benytte egne vinterdekk i de kaldeste månedene av året.

Men selv om dette ikke skulle være tilfelle der hvor du bor, så kan det å benytte dekk som er laget for kaldt vær gi fordeler med tanke på ytelsen, med bedre trekkevne og veigrep på is og snø.

Tryggere kjøring ved lavere temperaturer: Når termometeret faller under 7 °C forbedres faktisk ytelsen til et vinterdekk. Sava-vinterdekk inneholder en spesiell blanding med et høyt silikanivå, noe som sammenlignet med sommerdekk eller helårsdekk gir bedre trekkevne, bremseegenskaper og kontroll på vinterføre

Godt veigrep på is og snø: Brede slitebaneblokker og ekstra lameller – små spor i slitebaneblokkene – gir bedre trekkevne på kalde og frostbelagte veibaner, samtidig som det gjør det mulig for dekket å drenere snøen kjapt. Noen vinterdekk har til og med pigger for sikkert veigrep selv på det mest krevende vinterføre.

Følg lovverket

Noen europeiske land krever at sjåfører setter på vinterdekk etter en bestemt dato hvert år. Andre restriksjoner kan foreligge med hensyn til piggdekk, som muligens ikke tillates i enkelte områder, eller som må tas av på våren. Sjekk lovgivningen i ditt eget land før du kjøper dekk.

Foreta undersøkelser

EU-lovgivningen krever at alle dekk viser informasjon om ytelsesegenskaper under visse forhold – ytelsen på vinterføre er imidlertid ikke en av dem. Den som vet mest om ytelsen på vinterføre på diverse dekkmodeller er din lokale forhandler, eller tester utført av uavhengige grupper.

Kjøp et helt sett

Ikke bli fristet til å sette på en blanding av sommer- og vinterdekk, ettersom dette vil ha en negativ effekt på håndteringen, spesielt med dekk som har ulike ytelsesegenskaper og slitebanemønstre. En kombinasjon av vinter- og sommerdekk kan gjøre glatte forhold enda farligere på grunn av forskjellen i hvilket veigrep de har på veibanen.

Lagres forskriftsmessig når den ikke er i bruk

Vinterdekk bør lagres i spesialposer gjennom sommermånedene, og alltid på siden og ikke med slitebanen vendt ned. Grundig vedlikehold vil forlenge levetiden til vinterdekkene. Din forhandler kan gi deg tips om lagringsmulighetene, dersom du ikke har nok plass hjemme eller på jobben.

Sjekk dekkene jevnlig

Sjekk vinterdekkene med jevne mellomrom, for å se at de har riktig lufttrykk og tilstrekkelig slitebanedybde. Der hvor lovverket pålegger bruk av vinterdekk vil det gjelde en minste slitebanedybde. Hos Sava anbefaler at vinterdekk har en minimum slitebanedybde på 4 mm (for sommerdekk er minimumskravet i EU på 1,6 mm).

Sett alltid sikkerhet foran hastighet

Dekk som er ment for vinterføre kan ha lavere hastighetsrangering enn sommerdekk. Du bør aldri overskride kjøretøyets anbefalte hastighetsrangering for vinterdekk.