Norway NO
Bytt land

Sesongdekk

Mount summer tires

Sette på sommerdekk

Sette på sommerdekk: Dersom du bruker vinterdekk om vinteren, må du huske å skifte til sommerdekk straks gjennomsnittstemperaturen stiger over 10 °C. Sommerdekk gir bedre ytelse på tørre veibaner. Husk å lagre vinterdekkene dine godt: bruk egnede lagringsposer, og legg de på siden. Spør dekkforhandleren din om mer informasjon om hvilke lagringsmuligheter som foreligger utenfor sesongen.

Check your pressure

Sjekk dekkets lufttrykk

Sjekk dekkets lufttrykk: Dekkene avgir luft raskere under varme forhold, så det er enda viktigere å sjekke lufttrykket jevnlig om sommeren. Dekk med for lavt lufttrykk vil generere mer varme under kjøring, noe som øker dekkenes rullemotstand, på bekostning av drivstofføkonomien.

Check your pressure

Kontroll av væskenivået

Kontroll av væskenivået Det er helt nødvendig at du sjekker olje, kjølevæske, bremse- og spylevæske for å se om nivået er i samsvar med anbefalingene fra kjøretøyprodusenten. Du vil kanskje benytte motorolje med en tykkere blanding når det er varmere vær, ettersom den ikke så raskt påvirkes av varmen.

Check your battery health

Sjekk batteritilstanden

Sjekk batteritilstanden: Varmere vær kan medføre en økt belastning på batteriet. Eldre batterier kan oppleve ekstra belastning om sommeren. Det kan lønne seg å få testet batteriet, for å se om det må skiftes eller lades.

Be ready for rough weather

Vær forberedt på tøffe værforhold

Sommersesongen kan fremdeles bringe med seg ustabilt vær. Fra kraftig regnvær, sterk vind og tåke, til ekstreme værforhold som storm og orkan – de varmere månedene fører med seg sin egne klimaendringer. Det er viktig med kjøreferdigheter, slik som å vite hvordan man håndterer skrensing, og hvordan man foretar justeringer av styringen under farlige vindforhold.

Change your tires

Skift dekkene

Sjåfører som bor i land som opplever kraftig snøvær, eller hvor temperaturen regelmessig faller under 7 °C, anbefales å bruke vinterdekk.

For de som bor og kjører i områder hvor veiene ofte blir isete kan det være et alternativ å kjøre med piggdekk. Lovverket tillater det ikke overalt, men under ekstreme vinterforhold kan piggdekk være med på å gjøre det mulig å kjøre. Husk at de må tas av på våren for å unngå at veiene ødelegges.

Change your oil

Skifte olje

Ved å bruke olje som er beregnet på vintertemperatur, vil bilen starte lettere når det er iskaldt om morgenen. Du bør vurdere å skifte olje til en mer lettflytende blanding før temperaturen faller, og spesielt dersom du har brukt en mer tyktflytende olje under sommermånedene.

Check your essential equipment

Sjekk det grunnleggende utstyret

Sjekk det grunnleggende utstyret Kjøretøyets bremser, varmeapparat og defroster bør fungere perfekt for å kunne tilby optimal komfort og sikkerhet i kulden.

Det er også nødvendig å sjekke frostvæske og spyler væske. Kjølevæskesystemet i radiatoren din bør inneholde vann og kjølevæske med et blandingsforhold på 50/50. Dersom du er usikker bør du få det sjekket ved ditt lokale verksted, eller bruk et enkelt sett for å teste det hjemme. I mellomtiden skal du påse at du benytter en spylervæske som egner seg for kaldt vær, og du bør vurdere å skifte ut vindusviskerne dersom de viser tegn til slitasje.

Rinse of road salt

Skyll vekk veisalt med vann

Skyll vekk veisalt med vann: Salt og sand som benyttes til å holde veibanen fri for is kan forårsake rask rustdannelse på kjøretøyet. Dersom du har kjørt på veier som har blitt behandlet på denne måten, så er det viktig at du jevnlig skyller og vasker karosseriet til bilen din, for slik å fjerne salt og kjemikalier.

Slow down

Senk farten

Senk farten: På vinterføre reduserer du hastigheten og tar deg mer tid på hver kjøretur. Øk avstanden mellom kjøretøyet og det som er foran deg. Ta deg tid til å opparbeide deg kjøreferdigheter, slik som det å kunne håndtere skrensing og kontrollere kjøretøyet på is.