Romania RO
Schimbaţi ţara

Presiunea corectă a anvelopelor

Verificarea presiunii din anvelope - efectuați-o în mod regulat pentru călătorii mai sigure și o durată mai lungă de viață a anvelopei

Presiunea corectă a anvelopelor

Presiunea aerului din anvelope afectează performanța de rulare a vehiculului și are impact asupra randamentului consumului de combustibil, precum și asupra potențialului de siguranță. Anvelopele umflate corect au o durată de viață mai lungă, iar anvelopele umflate incorect sunt predispuse la uzură excesivă și neuniformă.

Verificările periodice ale presiunii sunt esențiale

Toți automobiliștii sunt sfătuiți să verifice presiunea pneurilor cel puțin o dată pe lună, precum și înainte și după călătorii lungi. De asemenea, este recomandat să inspectați benzile de rulare ale anvelopelor fiind atenți la uzura neuniformă, care poate indica supraumflare sau subumflare.

Chiar și în condiții ideale de rulare, anvelopele vor pierde de obicei presiune, aproximativ 0,069 bar sau o jumătate de kilogram pe centimetru pătrat (psi) pe lună, cu atât mai mult în condiții de temperaturi ridicate.

Dacă nu sunteţi siguri cu privire la presiunea corectă pentru anvelopele dumneavoastră, consultaţi manualul proprietarului vehiculului pentru vehiculul dumneavoastră sau peretele lateral al anvelopei.

Cum să verificați presiunea anvelopei

  1. Veți avea nevoie de un manometru. Compresorul de aer de la service sau de la stația de la benzinărie are de obicei un manometru sau puteți achiziționa un model mic, de mână, de la un magazin de piese auto.
  2. Asigurați-vă că verificați presiunea numai atunci când anvelopele sunt reci, dimineața la prima oră sau înainte de a porni în călătorie. Pe măsură ce anvelopele se încălzesc, de la rulare sau de la temperaturile ridicate, aerul din interiorul lor se extinde, având astfel un impact negativ asupra citirii corecte a presiunii.
  3. Localizați supapa de aer pe roată și deșurubați capacul de plastic. Așezați manometrul pe supapă și apăsați. Se va auzi un șuierat scurt și acul sau indicatorul manometrului ar trebui să se miște.
  4. Comparați nivelul de presiune indicat de manometru cu cel recomandat de producătorul de anvelope, în bari sau psi.
  5. Dacă utilizați un compresor de la service, acum puteți umfla sau dezumfla anvelopa, după caz. Dacă utilizați doar un manometru, trebuie să folosiți un compresor de uz casnic sau să duceți autovehiculul la cel mai apropiat service.
  6. Repetați pentru toate cele patru anvelope. Dacă observați scăderi de presiune neobișnuite la una sau la mai multe anvelope, este posibil ca anvelopa să piardă aer. Verificați aceste anvelope la un service cât mai curând posibil.
  7. Odată ce fiecare pneu este umflat la nivelul recomandat de producător, puneți la loc capacele supapelor.