Sweden SE
Ändra land

Köpguide till däck

Oberoende däcktester

Oberoende testorganisationer, motormedia och bilklubbar i hela Europa utvärderar regelbundet Sava-däck.

Vi värdesätter den feedback vi får från oberoende tester, och det bör även du göra. Sava-däck jämförs med andra tillverkares däck inom en given prisklass. Resultaten från organisationer som inte är kopplade till något varumärke är bra indikatorer på den prestandanivå som du kan förvänta dig av din däckinvestering.

Prestandakriterier

I typiska däcktester jämförs prestandan hos olika modeller och dessa bedöms enligt varierande körförhållanden: från bromsförmåga och väghållning på vått och torrt väglag till vinterprestanda, väggrepp och motstånd mot vattenplaning.

Enligt den nya EU-lagstiftningen måste alla däck som säljs i EU-medlemsstaterna klassas enligt tre viktiga faktorer: bullernivå, våtgrepp och bränsleeffektivitet.

I de flesta tester som genomförs av oberoende organisationer ingår vanligtvis runt 15 prestandafaktorer.

Sava testar upp till 50 prestandaparametrar innan däcken godkänns för försäljning.

Oberoende testorganisationer

Logo för den tyska konsumentföreningen Stiftung Warentest

Stiftung Warentest: Tysk konsumentförening som gör opartiska bedömningar av ett stort antal konsumentprodukter. Stiftung Warentest använder ett betygssystem från 0,5 (mycket bra) till 5,5 (otillfredsställande) och är mycket respekterad inom hela den europeiska konsumentsektorn.

Logo för ÖAMTC (österrikiska bil-, motorcykel- och touringklubben) i Österrike

ÖAMTC (Der Österreichische Automobil-, Motorrad- und Touring Club): Den österrikiska bil-, motorcykel- och touringklubben grundades 1896 och är en oberoende ideell motorförening med närmare 1,8 miljoner medlemmar.

Test World i Finland är specialiserat på tester av vinterdäck och bilar

Test World

Test World i Finland är specialiserat på att testa vinterdäck och bilar i hårda väderförhållanden vid sitt huvudkontor i Lappland.

TÜV (Technischer Überwachungs-Verein) i Tyskland är en av världens främsta tekniska testorganisationer

TÜV SÜD (Technischer Überwachungs-Verein)

TÜV i Tyskland är en av världens mest respekterade tekniska kontrollorganisationer och arbetar med säkerhetsprovning och överensstämmelse av produkter från högteknologi inom rymd- och luftfartsteknik till hushållsmaskiner.

TÜV är helt oberoende och har många experter bland sina anställda. I 140 år har TÜV arbetat med säkerhetsprovning med målsättning att skydda konsumenter och miljö.

TÜV:s säkerhetskriterier är bland de strängaste i världen.