Sweden SE
Ändra land

När måste jag byta däcken?

Din däckhandlare kan ge dig råd – känn igen tecknen på att dina däck måste bytas

När måste jag byta däcken?

Alla däck måste bytas med tiden. Nedan anges några tecken som du bör vara observant på.

Du måste köpa nya däck när:

Däckmönstren är slitna och det är inte längre är säkert att köra: Alla däckmönster försämras med tiden i samband med att gummit slits. De flesta däck har slitageindikatorer som hjälper dig att se när däckmönstret är så slitet att det inte längre är säkert att köra. Dessa indikatorer är av hårdgummi och blir synliga när däckmönstret har slitits ner till ett visst djup (EU:s minimikrav är 1,6 mm).

Ojämnt slitage av däckmönstret – där vissa delar av mönstret slits snabbare än andra – kan vara ett tecken på problem med ditt fordon eller dina däck. Kontrollera däckslitaget regelbundet.

Du kan se skador på däcket: Små synliga sprickor i däckets sidovägg – ett fenomen som kallas "krackelering" – är ett tecken på att du måste ersätta däcket eftersom en sådan skada kan medföra att däcket går sönder. Däckets sidoväggar, slitbanor och skuldror bör också regelbundet kontrolleras för att se om det finns tecken på skärskador, bubblor, bristningar eller sprickor. Däck med denna typ av skador måste bytas även om slitbanan fortfarande håller.

När du byter slitna eller skadade däck bör du byta alla fyra däck samtidigt. Om du bara byter två däck, försök att se till att de matchar övriga däck på fordonet. För optimalt fäste och stabilitet bör du montera de nya däcken på bakaxeln.