Slovenia SL
Zamenjaj državo

Sezonske pnevmatike

Nakup zimskih pnevmatik

v nekaterih evropskih državah predpisi zahtevajo uporabo namenskih zimskih pnevmatik v hladnejših mesecih leta.

Četudi pri vas niso predpisane, pa vam zimske pnevmatike v hladnejšem vremenu ponujajo niz prednosti z boljšim oprijemom in lažjim obvladovanjem vozila na snegu in ledu.

Varnejša vožnja pri nizkih temperaturah: ko pade živo srebro pod 7 °C, se delovanje zimskih pnevmatik pravzaprav dejansko izboljša. Savine zimske pnevmatike so narejene iz posebne zmesi z visoko vsebnostjo silike, ki zagotavlja boljši oprijem, zaviranje in obvladovanje v zimskih razmerah v primerjavi z letnimi ali celoletnimi pnevmatikami.

Dober oprijem na ledu in snegu: široki bloki dezena tekalne plasti in dodatne lamele – drobne zareze v blokih dezena – zagotavljajo čvrstejši oprijem na hladni ali zaledeneli podlagi, omogočajo pa tudi hitrejše odvajanje snega. Nekatere zimske pnevmatike so opremljene tudi z lednimi bodicami, za zanesljiv oprijem tudi v najhujših zimskih razmerah.

Upoštevajte predpise

V nekaterih evropskih državah so zimske pnevmatike v določenem obdobju leta predpisane. Posebne omejitve veljajo za pnevmatike z lednimi konicami, ki niso dovoljene povsod ali pa jih je treba spomladi odstraniti z vozila. Pred nakupom preverite predpise, ki veljajo pri vas.

Raziskujte sami

Po predpisih EU morajo biti na vsaki pnevmatiki navedeni podatki o nekaterih vidikih njenih zmogljivosti – med te vidike pa ne spadajo zmogljivosti pozimi. Najboljše informacije o zmogljivostih posameznih modelov pnevmatik pozimi tako lahko dobite pri prodajalcu pnevmatik ali v testih, ki jih izvajajo neodvisne organizacije.

Kupite cel komplet

Ne nasedite skušnjavi, da bi imeli na vozilu nameščeni dve letni in dve zimski pnevmatiki, saj bodo vozne lastnosti avta slabše, zlasti če se pnevmatike razlikujejo po zmogljivostih in dezenih. Kombiniranje letnih in zimskih pnevmatik lahko zaradi razlik v oprijemu vožnjo na spolzki podlagi napravi še nevarnejšo.

Ko jih ne rabite, jih pravilno hranite

Zimske pnevmatike v poletnih mesecih hranite v posebnih vrečah, zložene na bok, ne postavljene pokonci. Z ustrezno skrbjo zimskim pnevmatikam podaljšate življenjsko dobo. Če doma ali v podjetju nimate ustreznega prostora, vam lahko glede hrambe pnevmatik svetuje prodajalec pnevmatik.

Redno pregledujte pnevmatike

Redno preverjajte polnilni tlak zimskih pnevmatik in debelino njihove tekalne plasti. V državah, kjer so predpisane zimske pnevmatike, je običajno predpisana tudi najmanjša globina tekalne plasti. Pri Savi priporočamo, da je globina tekalne plasti zimskih pnevmatik vsaj 4 mm (za letne pnevmatike je v EU predpisana globina 1,6 mm).

Nikoli ne dajajte hitrosti prednosti pred varnostjo

Pnevmatike za zimske razmere imajo lahko nižji hitrostni razred kot letne pnevmatike. Nikoli ne vozite z zimskimi pnevmatikami hitreje, kot je priporočeno za njihov hitrostni razred.