Slovenia SL
Zamenjaj državo

Sezonske pnevmatike

Mount summer tires

Namestite letne pnevmatike

Namestite letne pnevmatike: če pozimi uporabljate zimske pnevmatike, jih ne pozabite zamenjati z letnimi, ko se povprečna temperatura dvigne nad 10 °C. Na suhi cesti se bodo letne pnevmatike obnesle mnogo bolje. Ne pozabite shraniti zimskih pnevmatik: uporabite zaščitne vreče in pnevmatike položite na bok. Glede drugih možnosti hrambe pnevmatik zunaj sezone vprašajte prodajalca pnevmatik.

Check your pressure

Preverjajte tlak

Preverjajte tlak: pnevmatike pri višjih zunanjih temperaturah hitreje spuščajo zrak, zato je poleti še pomembneje redno preverjati tlak. Premalo napolnjene pnevmatike med vožnjo razvijajo več toplote, to pa pomeni večji kotalni upor in s tem večjo porabo goriva.

Check your pressure

Preverjajte količine tekočin

Preverjajte količine tekočin: pomembno je, da skrbite, da so količine olja, hladilne tekočine in tekočine za pranje stekel take, kot priporoča proizvajalec vozila. Poleti zna biti koristno uporabljati gostejše motorno olje, na katerega imajo visoke temperature manjši vpliv.

Check your battery health

Preverjajte stanje akumulatorja

Preverjajte stanje akumulatorja: v toplejšem vremenu je lahko akumulator še bolj obremenjen. Za starejši akumulator zna biti poletje zelo naporen čas. Pametno je, da vam na servisu testirajo akumulator in ugotovijo, ali ga je treba zamenjati ali dopolniti.

Be ready for rough weather

Bodite pripravljeni na slabo vreme

Vreme je lahko spremenljivo tudi poleti. Tudi topli meseci vas lahko presenetijo z vremenskimi izzivi, od hudih nalivov, močnih vetrov in megle vse do viharjev ali orkanov. Pomembne so vozniške sposobnosti, denimo obvladovanje zdrsov na spolzki podlagi in popravljanje smeri v nevarnem vetru.

Change your tires

Zamenjajte pnevmatike

Voznikom v državah, kjer so snežne padavine obilne ali kjer temperatura pozimi redno pada pod 7 °C, svetujemo uporabo kompleta namenskih zimskih pnevmatik.

Če so ceste v vaših krajih redno poledenele, so morda prava izbira pnevmatike z lednimi bodicami. Te pnevmatike, ki sicer niso dovoljene v vseh državah, vam lahko omogočijo oziroma olajšajo vožnjo tudi v skrajnih zimskih razmerah. Pomnite pa, da jih je treba spomladi sneti z vozila, da ne uničujejo cestišča.

Change your oil

Zamenjajte olje

Posebno zimsko motorno olje vam olajša zaganjanje motorja v ledenih zimskih jutrih. Razmislite o menjavi olja z redkejšim, še preden živo srebro pade, zlasti če ste v poletnih mesecih uporabljali gostejše letno olje.

Check your essential equipment

Preverjajte pomembno opremo

Preverjajte pomembno opremo: v vašem vozilu morajo zavore, grelnik in odmrzovalnik stekel delovati brezhibno, da bo vožnja v mrazu zanesljiva in udobna.

Pomembno je nadzorovati stanje protizmrzovalne tekočine in tekočine za pranje stekel. V hladilnem sistemu motorja naj bo mešanica vode in protizmrzovalne tekočine v razmerju 50 : 50. Če niste prepričani, peljite vozilo na pregled v mehanično delavnico ali pa si pomagajte s preprostim kompletom za domačo uporabo. Skrbite tudi, da uporabljate tekočino za pranje stekel, primerno za mraz, in zamenjajte metlice brisalcev, če kažejo znake obrabe.

Rinse of road salt

Spirajte cestno sol

Spirajte cestno sol: sol in gramoz, s katerima preprečujejo poledico na cestah, lahko povzročita močno in hitro korozijo vozila. Če vozite po tako posutih cestah, je pomembno, da s karoserije vozila redno spirate sol in kemikalije.

Slow down

Upočasnite

Upočasnite: V zimskih razmerah zmanjšajte hitrost in načrtujte več časa za vsako vožnjo. Povečajte razdaljo med svojim vozilom in vozilom pred sabo. Vzemite si čas in se naučite posebnosti zimske vožnje, denimo obvladovanje zdrsov in obvladovanje vozila na ledu.