Slovenia SL
Zamenjaj državo

Kako preverjate tekalno plast

Strokovnjak za pnevmatike med pregledom – redno preverjajte globino tekalne plasti

Kako preverjate tekalno plast

Z rednim preverjanjem tekalne plasti pnevmatik lahko veliko izveste o splošnem stanju in obnašanju celotnega vozila. Prekomerna ali neenakomerna obraba je lahko znak potencialnih težav, ki zahtevajo strokovno rešitev. Pnevmatike temeljito preglejte vsaj enkrat mesečno, pa tudi pred vsako daljšo vožnjo in po njej.

Ali lahko vidite indikatorje obrabe tekalne plasti? To so mostički iz trde gume, ki postanejo vidni šele, ko globina tekalne plasti pade pod določeno mejo. Če lahko indikatorje vidite, je čas za naložbo v nov komplet pnevmatik. Pnevmatike Sava imajo na bočnici tudi oznako, kje na tekalni plasti so indikatorji obrabe. [link to ‘How to read a sidewall’]

Ste že preverili globino tekalne plasti? Obrabo tekalne plasti lahko preverite tudi s posebnim merilom globine profila, ki ga lahko za majhen denar nabavite na servisu ali v trgovini z avtomobilskimi deli. Upoštevajte, da mora imeti po predpisih EU tekalna plast globino najmanj 1,6 mm, pri zimskih pnevmatikah pa je priporočljiva globina vsaj 4 mm. Meritve opravite na notranjem in tudi na zunanjem robu tekalne plasti.

Ali je v profilu zagozden kak tujek? Kamenčki ali drugi drobni tujki s cestišča se radi zagozdijo v žlebove na tekalni plasti in lahko pnevmatiko tudi predrejo. Pregledujte žlebove na tekalni plasti in odkrite tujke pazljivo odstranjujte.

Ali so pnevmatike obrabljene na zunanji strani? Prekomerna obraba na robovih tekalne plasti je lahko znak nepravilnega polnilnega tlaka. Redno preverjajte polnilni tlak pnevmatik [link], saj vožnja s prenizkim tlakom skrajšuje življenjsko dobo pnevmatik in povečuje porabo goriva. Če morate pnevmatike pogosto dopolnjevati, jih peljite na pregled puščanja. Če imajo obrabljene robove samo sprednje pnevmatike, je to lahko znak prehitre vožnje skozi ovinke, zato razmislite o slogu vožnje, če želite uporabljati pnevmatike čim dlje.

Ali so pnevmatike obrabljene na sredini? Prekomerna obraba na sredini tekalne plasti je lahko znak previsokega polnilnega tlaka, ta pa pomeni tudi večjo nevarnost razpočenja pnevmatike. V priročniku za vozilo preverite priporočeno vrednost in polnilni tlak v pnevmatikah po potrebi znižajte.

Ali je katera od pnevmatik obrabljena bolj od drugih? Neenakomerna obraba posamezne pnevmatike je lahko znak, da je treba uravnotežiti kolesa ali nastaviti geometrijo podvozja. Bodite pozorni na območja večje obrabe oziroma lise brez profila, ki so lahko znak težav na vzmetenju. Če sumite, da gre za težave take vrste, se posvetujte s strokovnjakom.

Ali se pnevmatike obrabljajo različno hitro? Pnevmatike se ne obrabljajo vse enako hitro. Sprednje pnevmatike so bolj obremenjene, saj sodelujejo pri krmiljenju in nosijo motor, zato se obrabljajo hitreje kot zadnje. Če menite, da se obrabljajo prehitro, je morda čas za pregled blažilnikov pri strokovnjaku. Razlike med obrabo posameznih pnevmatik – hitrejša obraba pnevmatik na eni strani vozila – so lahko znak, da je treba nastaviti geometrijo podvozja.

Ali so robovi pnevmatik prekomerno obrabljeni? Vzorec poškodb, podoben zobem žage, na robovih pnevmatik je običajno posledica neenakomernega stika pnevmatike s cestiščem. Tudi tak vzorec obrabe verjetno pomeni, da je treba nastaviti geometrijo podvozja.