Slovenia SL
Zamenjaj državo

Kdaj moram zamenjati pnevmatike?

Povprašajte za nasvet prodajalca pnevmatik – naučite se razpoznavati znake, da je treba pnevmatike zamenjati

Kdaj moram zamenjati pnevmatike?

Vsako pnevmatiko je enkrat treba zamenjati. V nadaljevanju je naštetih nekaj stvari, na katere morate biti pozorni.

Znaki, da je treba kupiti nove pnevmatike:

tekalna plast je tako obrabljena, da vožnja ni več varna: Tekalna plast se sčasoma tanjša, saj se guma obrablja. Večina pnevmatik ima vgrajene indikatorje obrabe, ki vam pomagajo ugotavljati, kdaj tekalna plast zaradi obrabe ni več varna. To so mostički iz trde gume, ki postanejo vidni, ko globina tekalne plasti pade pod določeno mejo (v EU je predpisana spodnja meja 1,6 mm).

Neenakomerna obraba tekalne plasti – nekateri predeli tekalne plasti se obrabljajo hitreje kot drugi – je lahko znak težav na vozilu ali pa težav s pnevmatikami. Redno preverjajte obrabo tekalne plasti pnevmatik.

pnevmatika ima vidne poškodbe: Majhne razpoke na bočnicah pnevmatike – pojav, znan pod imenom »crazing« – pomenijo, da je treba pnevmatike zamenjati, saj bi vsaka poškodba na tem območju povzročila popolno odpoved pnevmatike. Redno preverjajte tudi morebitne ureznine, mehurčke in izbokline, pa tudi razpoke na bočnicah, tekalnih plasteh in ramenskih delih pnevmatik. Pnevmatike s takimi poškodbami je treba zamenjati, četudi tekalna plast še ni obrabljena.

Ko menjavate obrabljene ali poškodovane pnevmatike, je najbolje hkrati zamenjati vse štiri pnevmatike. Če boste zamenjali samo dve pnevmatiki, skušajte zagotoviti, da se ujemata s preostalima pnevmatikama na vozilu, za čim boljši oprijem in stabilnost pa novi pnevmatiki namestite na zadnji kolesi.