Srbija SR
Promeni državu

Sezonski pneumatici

Kupovina zimskih pneumatika

U nekim evropskim državama vozači su po zakonu obavezni da koriste komplet zimskih pneumatika tokom hladnijih meseci.

Međutim, čak i ako to u vašoj zemlji nije obavezno, korišćenje pneumatika namenjenih za hladnije vreme može vam doneti prednosti u pogledu performansi, uz bolje prianjanje i upravljanje po snegu i ledu.

Bezbednija vožnja na niskim temperaturama: Kad živa u termometru padne ispod 7 °C, performanse zimskih pneumatika se, zapravo, poboljšavaju. Zimski pneumatici marke Sava izrađuju se od specijalne smeše s visokim sadržajem silike, što im omogućava bolje prianjanje, kočenje i upravljivost u zimskim uslovima u poređenju sa letnjim pneumaticima ili pneumaticima za sva godišnja doba.

Dobro prianjanje po snegu i ledu: Široki blokovi gazećeg sloja i dodatni žlebovi – mali zarezi u blokovima gazećeg sloja – poboljšavaju prianjanje po hladnom i zaleđenom kolovozu, ujedno omogućavajući brzo odvođenje snega od pneumatika. Neki zimski pneumatici su opremljeni i spajkovima, radi još boljeg prianjanja u najgorim zimskim uslovima.

Poštujte zakon

U nekim evropskim državama zakon propisuje obavezno korišćenje zimskih pneumatika nakon određenog datuma u godini. U ostala ograničenja spadaju ona koja se odnose na pneumatike sa spajkovima, čija upotreba može biti zabranjena u određenim područjima ili nakon zime. Pre kupovine, proverite zakonske odredbe koje važe u vašoj državi.

Istražite sami

Propisi EU nalažu da na svakom pneumatiku budu istaknute informacije o njegovim performansama prema određenim kriterijumima – ipak, među njima nema zimskih performansi. Stoga je najbolje da informacije u vezi sa performansama različitih modela zimskih pneumatika potražite od svog lokalnog prodavca ili u rezultatima testova koje obavljaju nezavisne grupe.

Pneumatike kupujte u kompletu

Ne padajte u iskušenje da na vozilo montirate kombinaciju letnjih i zimskih pneumatika jer će to umnogome pogoršati upravljivost vozila, naročito ukoliko se radi o pneumaticima sa različitim performansama i šarom gazećeg sloja. Kombinovanje zimskih i letnjih pneumatika može klizav kolovoz učiniti još opasnijim zbog razlike u prianjanju na površinu kolovoza.

Pravilno skladištenje pneumatika kad nisu u upotrebi

Zimske pneumatike tokom letnjih meseci treba čuvati u specijalnim vrećama, obavezno ih slažući na bok, a ne na gazeći sloj. Pravilnom negom produžava se vek trajanja zimskih pneumatika. Vaš prodavac vam može predočiti mogućnosti za skladištenje, ukoliko nemate dovoljno prostora u svom domu ili na radnom mestu.

Redovno proveravajte svoje pneumatike

Na svojim zimskim pneumaticima redovno kontrolišite pritisak punjenja i dubinu gazećeg sloja. U državama gde je upotreba zimskih pneumatika propisana zakonom, definisana je i minimalna dubina gazećeg sloja. U kompaniji Sava preporučujemo minimalnu dubinu gazećeg sloja od 4 mm za zimske pneumatike (za letnje pneumatike zakonski minimum u EU iznosi 1,6 mm).

Nikada nemojte davati prednost brzini nauštrb bezbednosti

Pneumatici koji su projektovani za zimske uslove mogu imati manji indeks brzine u odnosu na letnje pneumatike. Nikada ne biste smeli da prekoračite preporučeni indeks brzine za zimske pneumatike.