Srbija SR
Promeni državu

Sezonski pneumatici

Mount summer tires

Montirajte letnje pneumatike

Montirajte letnje pneumatike: Ako ste tokom zimskih meseci koristili zimske pneumatike, ne zaboravite da ponovo pređete na komplet letnjih pneumatika čim prosečne temperature porastu iznad 10 °C. Letnji pneumatici nude znatno bolje performanse po suvom kolovozu. Ne zaboravite da skladištite zimske pneumatike u posebnim vrećama i složene na bok. Više informacija o skladištenju pneumatika van sezone potražite od svog prodavca pneumatika.

Check your pressure

Proveravajte pritisak

Proveravajte pritisak: Pritisak vazduha u pneumaticima opada brže po toplijem vremenu, pa stoga redovna provera pritiska tokom leta još više dobija na značaju. Nedovoljno napumpani pneumatici stvaraće veću količinu toplote u toku vožnje, povećavajući otpor kotrljanja, što se negativno odražava na potrošnju goriva.

Check your pressure

Proverite nivoe tečnosti

Proverite nivoe tečnosti: Od suštinske je važnosti da redovno proveravate da li su nivoi ulja, rashladne tečnosti, kočionog ulja i tečnosti za pranje vetrobrana u skladu sa preporukama proizvođača vašeg vozila. Tokom letnjih meseci preporučuje se korišćenje motornog ulja veće gustine, jer toplota manje utiče na njegova svojstva.

Check your battery health

Proverite stanje akumulatora

Proverite stanje akumulatora: Toplije vreme može značiti i veće radno opterećenje za akumulator. Stariji akumulatori naročito mogu biti izloženi pojačanom naprezanju tokom leta. Preporučljivo da proverite svoj akumulator kako biste ustanovili da li je potrebno punjenje ili zamena.

Be ready for rough weather

Budite spremni za loše vremenske uslove

Letnje vreme ne znači da vremenski uslovi neće biti promenljivi. Od jake kiše, vetrova i magle do ekstremnih vremenskih pojava kakve su grmljavine i uragani, topliji meseci donose sopstvene klimatske izazove. Vrlo su važne vozačke veštine, poput znanja kako reagovati u slučaju proklizavanja i kako korigovati upravljanje pri opasnim vetrovima.

Change your tires

Zamena pneumatika

Vozačima koji žive u zemljama gde zimi ima puno snega ili gde se temperature redovno spuštaju ispod 7 °C, savetuje se korišćenje posebnog kompleta zimskih pneumatika.

Za one koji žive i voze u području gde su putevi često prekriveni slojem leda, pneumatici sa spajkovima takođe predstavljaju jednu od opcija. Mada nisu baš svuda zakonom dozvoljeni, pneumatici sa spajkovima učiniće vožnju mogućom u ekstremnim zimskim uslovima. Upamtite samo da ih na proleće morate skinuti sa vozila kako bi se sprečilo oštećenje kolovoza.

Change your oil

Zamenite ulje

Specijalno zimsko ulje omogućiće vam lakše pokretanje motora tokom jutarnjih mrazeva. Razmislite o prelasku na ređe zimsko ulje pre no što živa u termometru opadne, pogotovo ako ste tokom letnjih meseci koristili ulje veće gustine.

Check your essential equipment

Proverite najvažnije delove opreme

Proverite najvažnije delove opreme Kočnice, grejač i odmrzivač na vašem vozilu moraju savršeno funkcionisati da biste imali optimalan komfor i potpuno poverenje u svoje vozilo po hladnom vremenu.

Takođe je izuzetno važno da kontrolišete nivo antifriza i tečnosti za pranje vetrobranskog stakla. Sistem za hlađenje motora trebalo bi da sadrži tečnost koja se sastoji od vode i antifriza u odnosu 50:50. Ako niste sigurni, kvalitet rashladne tečnosti možete proveriti u lokalnoj radionici ili pomoću jednostavnog kućnog kompleta za proveru. U međuvremenu, proverite da li je tečnost za pranje vetrobrana prikladna za zimske uslove i razmislite o zameni metlica brisača, ako na njima ima tragova habanja.

Rinse of road salt

Isperite so sa vozila

Isperite so sa vozila: So i sitan pesak kojima se posipaju putevi kako na njima ne bi bilo leda, veoma brzo mogu prouzrokovati koroziju na vašem vozilu. Ako ste vozili putevima koji su tretirani na ovaj način, veoma je važno da karoseriju automobila redovno ispirate i perete od soli i drugih hemikalija.

Slow down

Usporite

Usporite: Smanjite brzinu u zimskim uslovima i ostavite sebi dovoljno vremena za svako putovanje. Povećajte razdaljinu između svog vozila i onog koje se nalazi ispred vas. Odvojte vreme da savladate vozačke veštine, poput reagovanja u slučaju proklizavanja i kontrolisanja vozila na ledu.