Srbija SR
Promeni državu

Kako proveriti gazeći sloj pneumatika

Stručnjak za pneumatike obavlja pregled – redovno proveravajte dubinu gazećeg sloja svojih pneumatika

Kako da proverite gazeći sloj pneumatika

Ako redovno proveravate gazeći sloj pneumatika, moći ćete da saznate puno toga o opštem stanju i performansama svog vozila. Prekomerno ili neravnomerno habanje gazećeg sloja može biti znak potencijalnih problema koji mogu zahtevati da se obratite profesionalcu. Jednom mesečno treba detaljno proveravati pneumatike, kao i pre i posle dugih putovanja.

Možete li da vidite indikatore habanja gazećeg sloja? To su trake tvrde gume koje postaju vidljive kada dubina gazećeg sloja padne ispod određenog nivoa. Ako možete da ih vidite, vreme je da investirate u komplet novih pneumatika. Pneumatici marke Sava na bočnom zidu imaju oznaku koja pokazuje mesto na kome se nalaze indikatori habanja gazećeg sloja. [link za ’Objašnjenje načina čitanja oznaka na bočnom zidu’].

Da li ste proverili dubinu gazećeg sloja? Možete proveriti istrošenost gazećeg sloja pomoću specijalnog merača dubine gazećeg sloja, koji možete povoljno kupiti u prodavnicama auto-delova ili pneumatika. Ne zaboravite da, prema evropskim zakonima, gazeći sloj pneumatika mora da bude minimalne dubine od 1,6 mm, a kada se radi o zimskim pneumaticima, minimalna preporučena dubina je 4 mm. Postarajte se da izmerite dubinu na spoljašnjoj i unutrašnjoj strani gazećeg sloja.

Da li je nešto zaglavljeno u gazećem sloju? Kamenčići, opiljci i drugi delići otpadaka na kolovozu često mogu da se zaglave u gazećem sloju i da prouzrokuju bušenje pneumatika. Proverite da li u kanalima gazećeg sloja pneumatika ima stranih tela i, ukoliko ih ima, pažljivo ih uklonite.

Da li su pneumatici pohabani na spoljnoj strani? Prekomerno habanje na ivicama gazećeg sloja može da ukaže na to da vaši pneumatici nisu pravilno naduvani. Redovno proveravajte pritisak u pneumatiku [link], jer vožnja sa nedovoljno naduvanim pneumaticima skraćuje njihov vek trajanja, a takođe uzrokuje veću potrošnju goriva. Ukoliko pneumatici moraju često da se naduvavaju, možda treba proveriti da li ispuštaju vazduh. Pohabane ivice na prednjim pneumaticima mogu da znače da prebrzo ulazite u krivine, pa preispitajte svoje vozačke navike ako želite da maksimalno produžite vek trajanja pneumatika.

Da li su pneumatici pohabani na srednjem delu? Prekomerno habanje na srednjem delu gazećeg sloja može da ukaže na to da su pneumatici previše naduvani, što povećava rizik od njihovog pucanja. U priručniku za korišćenje vozila potražite vrednost preporučenog pritiska i, ukoliko je neophodno, ispustite višak vazduha iz pneumatika.

Da li je neki pneumatik pohaban više od ostalih? Neravnomerno habanje na jednom pneumatiku može biti znak da je potrebno balansiranje i centriranje točkova. Pogledajte da li ima neravnomerno pohabanih ili ogoljenih delova, što takođe može biti znak problema sa vešanjem. Ukoliko posumnjate na neki od ovih problema, obratite se profesionalcu.

Da li se pneumatici habaju nejednakom brzinom? Pneumatici se ne habaju jednakom brzinom. Pneumatici na prednjoj osovini više rade i nose težinu motora, pa će se zato i habati brže od pneumatika na zadnjoj osovini. Ako vam se čini da se habaju brže nego što bi trebalo, možda je vreme da vam u servisu provere amortizere. Neravnomerno habanje na celom otisku pneumatika – pneumatici na jednoj strani vozila se habaju brže od onih na drugoj strani – može značiti da treba centrirati točkove.

Da li se ivice pneumatika prekomerno habaju? Ukoliko primetite da ivice vaših pneumatika deluju testerasto ili zasečeno poput perja, verovatno je do toga došlo usled neujednačenog trenja sa podlogom. Ukoliko primetite ovakvu šemu habanja pneumatika, možda treba centrirati točkove.